Paardenvoetbal (pushball)
maintenance
Stal N-JOY biedt u de mogelijkheid voor het rijden/trainen van paardenvoetbal.
Prijzen en data op aanvraag!

Regelmatig organiseren we de mogelijkheid om paardenvoetbal te beoefenen. Het principe van pushball te paard is te vergelijken met dat van voetbal; het gaat om een speelveld met twee tegenover elkaar opgestelde doelen en twee ploegen van ruiters. De bedoeling is een grote stevige bal door het paard in het andere doel te laten schoppen. Een shetlandpony speelt met een andere maat bal dan een Shire.

De regels

Het is een sport waarbij twee teams van vier à vijf spelers en eventuele wisselspelers twee keer tien minuten spelen met een kleine pauze ertussen.

Veel regels zijn gericht op dierenwelzijn en veiligheid voor ruiter en paard. De maat van de bal is bijvoorbeeld heel belangrijk: de bal is minimaal de hoogte van het borstbeen van het paard. Voor pony's is de bal daarom rond een meter diameter en voor de warmbloedpaarden is de bal minimaal 1,20 meter hoog.

De juiste maat bal zorgt dat de bal niet onder de buik van het paard kan komen, dan wel tussen zijn voor- of achterbenen kan raken. Dit zou anders vervelende blessures bij het paard en/of de ruiter geven. Verder dient de bal bij voorkeur burst resistant te zijn, zodat bij een mogelijke lekkage de bal niet uit elkaar spat. Een geschikte bal loopt bij lekkage met een zachte puf leeg zodat de paarden hiervan niet zullen schrikken.

De sport wordt in draf gespeeld, want bij galop kan het paard makkelijker op de bal springen/steigeren of eroverheen struikelen. De paarden mogen niet bijten, slaan, steigeren of bokken.

N-JOY