Ringsteken
maintenance
Stal N-JOY biedt u de mogelijkheid voor het rijden/trainen van ringsteken.
Prijzen en data op aanvraag!

Ringsteken of ringrijden is een folkloristische traditie waarbij men, gezeten te paard of vanaf een aanspanning, een lans door een ring probeert te steken. Deze traditie, die in sommige streken als sport beoefend wordt, komt voor in delen van Nederland, Duitsland en Denemarken. Sommige ringsteek wedstrijden (bijvoorbeeld de Middelburgse) slagen erin veel toeristische belangstelling te wekken. Het ringrijden kan op meerdere manieren beoefend worden.

Zeeuwse variant

In de Zeeuwse variant zijn de ringstekers gezeten op een Zeeuws paard en wordt het ringsteken vanuit een levende traditie vooral als een serieuze sport beoefend. De deelnemers zijn traditioneel boeren uit de streek waar het evenement gehouden wordt.

Het is een spel waarbij de deelnemer, gezeten op een paard (bij voorkeur een boerenwerkpaard) in galop door de ringbaan rijdt en probeert een lans die hij in de hand heeft door een ring te steken die is opgehangen halverwege de ringbaan, hangend aan een ijzeren bus. De wedstrijdring heeft een doorsnede van 38 mm. Wanneer op het einde van de dag meerdere deelnemers een even groot aantal ringen gestoken heeft start een volgende fase van de wedstrijd; het zogenaamde kampen. Hierbij wordt de wedstrijdring telkens een stap verkleind en wie de ring mist valt af.

maintenanceWest-Friese variant

In West-Friesland zijn de deelnemers gezeten in een met een Fries paard aangespannen sjees. Naast de bestuurder van de sjees zit degene die de ringsteeklans vasthoud en de ringen steekt. Deze vorm van ringsteken is meer gericht op het folkloristische aspect. Het ringsteken is enige eeuwen geleden ontstaan als spel op jaarmarkten, waar alle boeren zich verzamelden.

Tegenwoordig worden er vaak speciale evenementen voor georganiseerd of wordt het ringsteken op Koninginnedag uitgevoerd. Vaak gaat het gepaard met ander folkloristisch vertoon, zoals een optocht met historische boerenwagens of een markt met oude ambachten en klederdrachten.



Een prachtige schouwspel om te zien! Na één proefronde, volgen er drie rondes voor de wedstrijd. Er zijn drie prijzen voor het ringsteken en één voor de schoonste galop.

We hebben twee categorieën

• Ringsteken op shetlanders (met zadel) t/m 11 jaar
• Ringsteken op ongezadelde pony’s en paarden

Onze pony’s en paarden zijn te huur voor het rijden/trainen van ringsteken zodra de trainingsrijbaan hiervoor gereed is.






N-JOY